top of page
  • Ingrid Oonincx

Legaal


Goed nieuws! Als het een beetje meezit, gaan we met een aantal gemeentes meedoen aan een proef met het legaal kweken van wiet. Volgens wethouder De Vries in Tilburg en burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen moeten we dan meteen de hele productieketen overnemen, want anders gaan de zware jongens die de koffieshops bestieren er weer met de winst vandoor en dat is deze keer dus niet de bedoeling.

Het is een geweldig plan dat flink wat arbeidsplaatsen creëert, bijvoorbeeld voor aanpakkers met groene vingers of voor boeren die op zoek zijn naar een nieuwe bestemming voor hun bedrijf. Het leuke is dat we die kwekerijen, nu het legaal wordt, niet meer weg hoeven te stoppen in achteraf schuurtjes met illegaal afgetapte stroom en levensgevaarlijke bedrading. Wellicht moet er nog wel een hoog hek om de hallen en plantages geplaatst worden tegen overvallers en ramkrakers, maar dat hoeft de pret niet te bederven.

We krijgen te maken met tal van expertisegebieden. Er zijn deskundigen nodig die de akkers kunnen ploegen, die van zaaien weten en die de groeiende planten op het juiste moment voorzien van bijvoeding. We hebben mensen nodig die aanvoelen wanneer het oogsttijd is, die mooie toppen kunnen knippen en die goed zijn in het verpakken van het eindproduct in luchtdichte plastic zakjes. Daarna zijn de distributiedeskundigen en de marketingexperts aan de beurt en ten slotte slaan de verkopers hun slag. We verdienen er een eerlijke boterham mee en zetten eindelijk die nare drugscriminelen buitenspel. Of toch niet? Die criminele onderstroom bedient niet alleen Nederland, maar exporteert nog veel meer naar het buitenland. Zouden de regeringen van die landen interesse hebben in ons nieuwe legale exportproduct?

(Column van Ingrid Oonincx, gepubliceerd in het Brabants Dagblad op 12 oktober 2017)

bottom of page