Je hebt kattenmensen en je hebt hondenmensen, daarover zijn veel dierenliefhebbers het eens. Ik ben een hondenmens. De liefde ontvlamde bij puppy Loekie, wakkerde aan voor Cocker Spaniël Bas, doofde bij de chagrijnige Pekinees Mops, laaide weer op bij straatjoekel Cosmo en explodeerde bij Guus die ik de rest van mijn leven bij me wil houden, desnoods in gekloonde vorm. Alleen die hondenbelasting steekt.
In Tilburg betalen we € 107,86 per jaar. Bijna tien procent van de Nederlanders heeft een hond. Tilburg incasseert met ongeveer 21.200 honden circa € 2.286.632,- aan hondenbelasting. Een flink bedrag om wat hondenuitlaatplaatsen en poepcontainers van te onderhouden. Het gros van de hondenbezitters ruimt namelijk netjes de poep op en trekt hondlief resoluut weg bij aanlokkelijke voortuintjes en bloemperkjes. Toch worden we vaak met een scheef oog aangekeken.
Onze Guus is een pittig beestje. Het liefst zou hij de hele dag achter katten aanjagen, maar dat lukt niet, want hij mag niet los lopen in de stad. Rondzwervende katten dagen hem continu uit vanaf hun riante posities op muren en schuttingen. Die katten doen precies waar ze zin in hebben en daarbij hoort soms ook poepen in andermans tuin. Als het aan de Tilburgse politicus Hans Smolders ligt komt daar een einde aan. Hij wil de hondenbelasting afschaffen en een zerotolerancebeleid instellen voor hond én kat. Wiens hond of kat wordt betrapt op loslopen en wildpoeperij krijgt een boete van vierhonderd euro.
Dit is het eerste goede plan dat ik van deze man gehoord heb. Recht in het hart van de fatsoenlijke hondenbezitter. Toch stem ik bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 niet op Lijst Smolders. Ik ben te bang dat ik dan een kat in de zak koop.
(Column van Ingrid Oonincx, gepubliceerd in het Brabants Dagblad van 31 augustus 2017)