top of page
  • Ingrid Oonincx

Lokagent


Het moment is eindelijk daar! Willem-Alexander is jarig en viert dat vandaag in Tilburg. Deze bijzondere gelegenheid is de première van een nieuw wapen tegen terroristen en criminelen die zich in een menigte ophouden. De methode heet PAS en gaat uit van het principe dat kwaadwillenden nerveus worden van agenten in uniform. ‘Stillen’ letten vervolgens op verdachte reacties en spreken mensen erop aan. Als je vandaag geen goede verklaring hebt voor je zenuwen heb je een probleem aldus de politie, hoewel het Openbaar Ministerie het daar niet mee eens is.

Als je tegen mij zegt dat ik iets niet mag doen, krijg ik de neiging om het juist wel te gaan doen en van dat idee word ik erg zenuwachtig. Ik woon in veiligheidszone 4. Onze hele buurt wordt tijdens Koningsdag gebarricadeerd met betonblokken maar als bewoner mag ik met een vignet op de voorruit gewoon rondrijden. Ik ben nu al bang dat ik van de stress de auto laat stilvallen als ik langs een lokagent rijd en dat al die vrienden en familieleden die ik de wijk in wil smokkelen, dit feestje daardoor moeten gaan missen.

En wat te denken van mijn zonen? Ze vinden het momenteel buitengewoon grappig om op straat Allahu Akbar te roepen gevolgd door het geluid van een explosie. Op een normale dag kan een twaalfjarige daar nog wel mee wegkomen, maar ik betwijfel of dat vandaag ook zo is. Als de kinderen maar niet op het idee komen om met de drone te gaan spelen! Straks krijgen ze een van die speciaal getrainde drone-onderscheppende zeearenden achter zich aan! Mijn god, wat kan er veel misgaan! Ik blijf dit jaar wel thuis. Waarschijnlijk is er volgend jaar op Koningsdag - als vanouds - amper iets te doen in Tilburg. Gaan we dan wel naar de oud-Hollandse spelen. Veel veiliger.

Column Ingrid Oonincx gepubliceerd in het Brabants Dagblad van 27 april 2017.

bottom of page