top of page
  • Ingrid Oonincx

Tienergeweld


Je zou maar een tiener zijn. Vanuit de speeltuin beland je op de middelbare school waar je ineens moet presteren, indruk maken, een mening hebben en bouwen aan een eigen leven. De knuffels gaan de deur uit en je doordrenkt je taal met stoere woorden waarvan je zelf ook niet altijd de betekenis weet. Groeien doet pijn, soms ook letterlijk. De mensen die kort daarvoor nog het allerbelangrijkste voor je waren, vind je ineens stom. Je moet leren omgaan met beperkingen, ongelijkheid, bedrog en verraad en dat allemaal in een lichaam dat je amper nog herkent. Niet vreemd dat de dingen wel eens escaleren, maar ook daar leer je van.

Helaas gaat het af en toe echt mis en transformeren tieners tot dieven, verkrachters of moordenaars. Hoe jonger en onschuldiger ze ogen, hoe schokkender het is. Denk aan de moord op peuter Jamie Bulger door twee 10-jarigen in 1993. Actueler is de 15-jarige Nederlandse tweeling die verdacht wordt van verkrachting. Hun ouders kunnen zich niet voorstellen dat hun schatjes zoiets doen.

De verontwaardiging over tienergeweld is altijd enorm. Gewetenloze tieners vormen de verpersoonlijking van de verloedering van onze maatschappij. Ook de media zijn er gek op. Op de website van de krant las ik de verontrustende kop ‘Tieners mishandelen vrouw’. Het artikel scoorde hoog op de lijst van meest gelezen artikelen, het moest haast wel iets gruwelijks zijn. De vrouw bleek 19 jaar te zijn, de daders 18 en 20 jaar. Technisch gezien hadden we het over volwassenen, wat hun daad overigens niet minder erg maakt. Maar vanwaar deze schreeuwerige, sensatiebeluste kop? Scoringsdrang? Gelukkig was in de gedrukte krant het woord tieners geschrapt. Laten we het nieuws niet nog erger maken dan het al is.

bottom of page