top of page
  • Ingrid Oonincx

Afgesneden


Wat is de overeenkomst tussen Tiengemeten, Pampus en Terschelling? Juist, het zijn allemaal eilanden, afgesneden van het vasteland, aangewezen op zichzelf. Dat klinkt een beetje dramatisch, want het wonen op een eiland heeft vast ook voordelen. Ik zocht ze even voor u op. Het eerste is het gevoel van rust dat eilandbewoners ervaren als ze het water oversteken na een drukke werkdag op het vasteland. Ten tweede hebben eilandbewoners een sterk saamhorigheidsgevoel. Ze steunen elkaar op emotioneel, sociaal en, als het nodig is, op financieel gebied. Tenslotte bewijst recent onderzoek dat Darwin gelijk had toen hij beweerde dat de dieren op eilanden tammer zijn dan die op het vaste land. De reden: er zijn minder roofdieren en dus is er minder reden voor wantrouwen.

Ik zou best op een eiland willen wonen, maar in Brabant heb je niet zoveel te kiezen. De 640 inwoners van Alem hebben geluk, want als het aan de bedenkers van het Maasoeverpark ligt wordt de landstrook afgegraven die hun enige vaste verbinding met het vasteland vormt. In plaats daarvan komt er een brug en dat feit maakt officieel een eiland van Alem. Dat de voetbalclub en jachthaven moeten verkassen, is van ondergeschikt belang aan de beoogde daling van het waterpeil van de Maas met 23 centimeter.

De bewoners van Alem zijn er wel aan gewend dat er met ze geschoven wordt. Dat begon al in 1935 toen de Maas omgelegd werd en het dorpje ineens van de zuidelijke op de noordelijke Maasoever kwam te liggen. In 1958 werd het Brabantse Alem tegen de zin van velen bij Gelderland gevoegd. En nu dit weer. Als ik een Alemer was, zou ik opteren voor een ophaalbrug. Dan wordt de bemoeienis voorgoed buitengesloten en kan het heerlijke eilandleven beginnen.

Column Ingrid Oonincx, Brabants Dagblad, 8 december 2016.


bottom of page