top of page
  • Ingrid Oonincx

Eendjes


Geef een dwergpapegaai nooit avocado, voer honden geen chocolade en laat katten absoluut geen uien of knoflook eten. Dat zijn namelijk fatale combinaties en ik neem aan dat u de dood van deze diertjes niet op uw geweten wil hebben. Sinds kort is ook de combinatie eend en brood op de zwarte lijst gezet en dat is wennen. Er zijn maar weinig (groot)ouders die nooit eendjes hebben gevoerd met hun (klein)kinderen. Herinnert u zich die blije gezichtjes nog wanneer een eendje hun stukje brood ertussen uit pikte?

Maar er blijken dus mensen te zijn die complete broden in het water smijten, inclusief plastic verpakking. Dat is niet goed voor die beestjes en nog minder voor de kwaliteit van het water. Door brood ontstaan algen en die verdringen het natuurlijke voedsel van de eend: de waterplant.

Daarom wil Waterschap De Dommel dat we stoppen met deze traditie die een aantal van ons doet denken aan betere tijden waarin alles nog overzichtelijk en veilig was. Dat is niet eenvoudig en daarom kwam het Waterschap op het lumineuze idee om een gedragswetenschapper in te schakelen. Ik zocht uit wat zo iemand doet: ‘De gedragswetenschapper observeert en onderzoekt het gedrag van de doelgroep, koppelt zijn ondervindingen terug, stelt een behandelplan op en voert dat uit.’

Dit omvangrijke proces resulteerde in een kleurrijk waarschuwingsbord bij de Jan van Galenvijver in Vught. Kort en krachtig wordt daarop aangetoond dat dierenliefhebbers veranderen in eendenmoordenaars als ze doorgaan met brood voeren.

Ik zou me er niet meer met een broodzak durven vertonen. Misschien moet u in plaats daarvan paneermeel gaan maken van dat oude brood. Daarmee kunt u heerlijke aardappelkroketjes draaien. Verrukkelijk bij eendenborstfilet.

Column Brabants Dagblad, Ingrid Oonincx, 29 september 2016

bottom of page