top of page
  • Ingrid Oonincx

Boefje


Boef is bijna elke dag in het nieuws. Veel mensen storen zich daaraan en menen dat die pestkop alleen maar baat heeft bij al die publiciteit.

Daar zit iets in, want zijn roem neemt inmiddels Ali-B-achtige proporties aan. Het verschil met onze nationale troetelallochtoon is dat je aan Boef openlijk een bloedhekel mag hebben zonder geclassificeerd te worden als hersenloze PVV-aanhanger. Intussen is er al veel door Boef zijn neus geboord: optredens, adverteerders-inkomsten en naar verluidt ook zijn Wajong-uitkering.

Uit een poll op bd.nl blijkt dat lezers hem massaal huisarrest toewensen en van een aantal van hen mag deze import-Brabander meteen het land uitgezet worden. Allah mag weten waarheen.

Als ik het hoofd van Boef zie, moet ik eigenlijk vooral aan SpongeBob denken. Misschien komt dat door dat messcherp gesneden vierkantje er bovenop. Ik vermoed dat onder dat kapsel een kind verstopt zit dat ooit gek was op ‘politie en boefje’ spelen, maar van zijn vrienden altijd ‘de boef’ moest zijn.

Misschien volgde in de jaren daarna een veelvoorkomend scenario: zijn ouders konden hem niet helpen met zijn huiswerk; hij kreeg geen stageplek, geen baan en moest iets anders verzinnen om rond te komen. Als iedereen denkt dat je een boef bent, word je er vanzelf een.

Toch kan Boef niet dom zijn, anders had hij nooit zoveel abonnees aan zich weten te binden op zijn vlog. Daarom moet Boef deze periode in de schijnwerpers benutten om zijn kansen te keren. We zijn wel een beetje uitgeknuffeld met Ali B. Er is dus een vacature, Boef. Betuig oprechte spijt! Ga huilen bij Matthijs in De Wereld Draait Door en rap daarna een mooi liedje over je kansloze jeugd. De mensen zullen eindelijk van je gaan houden. Straks wil iedereen ‘de boef’ zijn.

Column Ingrid Oonincx, Brabants Dagblad 22 september 2016

bottom of page