top of page
  • Ingrid Oonincx

Machete


Een puber moet een hobby hebben want anders hangt hij alleen maar op straat of ligt in bed. Hij kan beter op voetbal, judo of de scouting gaan. Bij de scouting leer je bovendien vaardigheden die goed van pas komen als de moderne wereld vergaat. Denk aan hutten bouwen, vuurtjes stoken, navigeren en bomen omhakken. Altijd handig. Bovendien maak je er gemakkelijk vrienden en dat komt tot uiting in het uniform dat scouts trots en eensgezind dragen. Daarop prijken dan weer allerlei insignes die ingewijden vertellen welke vaardigheden de scout beheerst. De scouting is net als het leger, maar dan schattig.

Een machete doet mij vooral denken aan gruwelijke slachtpartijen in verre landen, maar scouts gebruiken dit doodgewone scoutingattribuut voornamelijk om bomen en struiken mee te kappen. De veertienjarige scout die zwaaiend met een machete een Tilburgs winkelcentrum in liep om de kleintjes de stuipen op het lijf te jagen tijdens de jaarlijkse vossenjacht, zag er in elk geval geen kwaad in. In zijn hoofd was waarschijnlijk alleen maar ruimte voor voorpret.

Misschien ontnam het masker van zijn Halloweenkostuum hem het zich op de realiteit, maar toen hij omsingeld werd door een vijfkoppige politiemacht moest hij wel de conclusie trekken dat ze voor hem kwamen. Stomverbaasd gaf hij zichzelf over. Ook de leidinggevende die de scout kort daarvoor bij het winkelcentrum had afgezet was zich geen kwaad bewust. ‘Als scout mag je officieel met een machete rondlopen,’ beweerde hij volhardend.

Godzijdank woont deze scout niet in Parijs of Brussel waar overspannen politieagenten zouden kunnen bezwijken onder de continue terreurdreiging. Hij kreeg geen straf, maar naar zijn vossenjacht-insigne kan hij voorlopig fluiten.

Brabants Dagblad, Ingrid Oonincx, 14 juli 2016.

bottom of page