top of page
  • Ingrid Oonincx

Vals


Het begint met een onschuldig spelletje Monopoly. Daarna volgt het schoolvak economie en de voortdurende confrontatie met de rich & famous in de media.

Je klasgenoten hebben de nieuwste telefoons, duurste kleding en snelste scooters en zien er stukken gelukkiger uit dan jij. Dat komt vast omdat zij geen vakken hoeven te vullen in de supermarkt.

Het is niet vreemd dat je uiteindelijk gaat geloven dat geld belangrijker is dan vrijheid. Het is ook niet raar dat je daarvoor geen zestig uur per week wil werken. Je kunt dat geld namelijk ook gewoon namaken.

Dat is best te doen als je een beetje creatief bent. Met een scanner, ribbelig papier en een zilverkleurig stickertje als hologram kom je een heel eind. Als je het knutselwerkje daarna ook nog bespuit met haarlak, voelt het net zo vettig aan als een echt bankbiljet.

De twee jongens van 15 en 16 jaar die in verschillende Tilburgse kroegen probeerden valse briefjes in te wisselen voor echt geld, waren best aandoenlijk. Twee creatieve, ondernemende zielen in een materialistische wereld. Helaas voor hen is dit geen Monopoly, hoewel de uitkomst ongeveer hetzelfde is: ‘Ga naar de gevangenis. U ontvangt geen 200 euro’.

Meneer Oonincx kwam laatst thuis met een honderdeurobiljet. Gekregen van een van zijn cursisten beeldend vormen. Ik had nog nooit zo’n biljet in het echt gezien en meneer Oonincx had er ook niet veel ervaring mee. Ik bedacht dat zo’n knutselcursus natuurlijk allerlei creatieve, handige types aantrekt.

U begrijpt het wel, sindsdien vrees ik dat het alarm af zal gaan als ik er in de supermarkt mee wil betalen. Daarom heb ik het verdachte bankbiljet maar in de spaarpot van onze zoon van twaalf gestopt, misschien komt hij er nog wel mee weg.

Column Ingrid Oonincx, Brabants Dagblad donderdag 7 juli 2016

bottom of page