top of page
  • Ingrid Oonincx

Onbreekbaar


In de film Unbreakable speelt Samuel L. Jackson Mr. Glass. Hij wordt zo genoemd omdat hij uiterst kwetsbaar is. Al tijdens de geboorte liep deze pechvogel gebroken botten op. Logischerwijze is Mr. Glass daar een beetje kierewiet van geworden. Hij gelooft heilig dat er een tegenhanger van hem rondloopt. Dan overleeft Bruce Willis als enige een vreselijk treinongeluk. Hij lijkt superkrachten te bezitten. Mr. Glass denkt dat hij zijn onbreekbare opponent heeft gevonden.

Deze week lette ik op of wij hier in de regio ook weleens te maken hebben met dit soort wonderlijke ontsnappingen aan de dood. Ze zaten verscholen tussen de vele nieuwsberichten over vreselijke voorvallen en fatale ongelukken, maar ze waren er wel. Zo was er de man die tijdens zijn werk in Tilburg een flinke stroomstoot kreeg. Twee ambulances, een traumahelikopter en twee politie- eenheden kwamen met gillende sirenes in actie, maar de man mankeerde niets en ging doodgemoedereerd weer aan het werk.

In Moergestel schoof dit weekeinde een dronken kerel met zijn auto een sloot in. Ook hij stond, enigszins wankelend maar ongedeerd, alweer op zijn benen toen de hulptroepen arriveerden.Het opvallendste was het verhaal over de man die in Vorstenbosch ongeschonden uit de zwaar beschadigde auto stapte waarmee hij frontaal een boom had geramd. De voorkant lag compleet in puin. Dat hij nog leefde was een wonder.

Later bedacht ik dat er ontzettend veel dingen net op het nippertje goed gaan. Wie is er nog nooit ternauwernood aan een ongeluk ontsnapt? Het gaat in ons leven veel vaker goed dan slecht, maar dat haalt het nieuws meestal niet. Zijn we onbreekbaar? Natuurlijk niet. Dat is net zo’n onzin als in de film, maar fascinerend is het idee wel.

Column Brabants Dagblad, donderdag 9 juni 2016, Ingrid Oonincx


bottom of page