top of page
  • Ingrid Oonincx

Anoniem


Bewoners van de Vergiliusstraat in Den Bosch hebben last van iemand die zijn garagebox te snel in- en uitrijdt. Daarom hebben ze een briefje op de deur geplakt waarin ze de chauffeur sommeren voortaan stapvoets te rijden. Zo niet, dan volgen er ‘vervelende maatregelen’. Het briefje is ondertekend met ‘De buurtbewoners’. Dat kan dus iedereen zijn.

De garageboxracer heeft geen idee bij wie hij moet aanbellen om te vragen wat die vervelende maatregelen eigenlijk zijn. Ook ik ben wel eens doelwit geweest van zo’n anoniem briefje. Het gebeurde nadat hond Guus onverhoeds zijn pootje had opgetrokken bij een struik die iemand bij een gemeentelijke boom had geplant. De dag erna was er een anoniem briefje op de boom geprikt. Daarin stond een gedetailleerd signalement van Guus en mij met de toevoeging dat we dat echt NOOIT meer mochten doen. Verbouwereerd staarde ik naar de huizen om me heen. Daar zat iemand verscholen die niet wist dat ik de allerbraafste hondenuitlater van de buurt was en die me beschuldigde van iets waartegen ik me niet kon verweren.

In de dagen daarna begon ik te fantaseren over het starten van een crowdfundingactie voor een hondentoilet aldaar, het lozen van een emmer mensenurine of het beginnen van een felle boompolemiek.

Als een anoniem dreigement op een zachtaardig type als ik al zo’n uitwerking heeft, wat voor effect heeft het dan wel niet op een minder zachtzinnig soort mens?

Het hoge tempo van de garageboxracer verraadt wellicht een wat opvliegender aard. Dat gaat escaleren daar in de Vergiliusstraat. Wat zeg ik: het wordt oorlog. Terwijl het gewoon voorkomen had kunnen worden door het maken van een ontspannen praatje. Grapje erbij. Niks aan de hand. Van dreigen wordt niemand beter.

Column Ingrid Oonincx, Brabants Dagblad 26 mei 2016.

bottom of page