top of page
  • Ingrid Oonincx

Gans


Je zou maar een grauwe gans zijn. Ten eerste klinkt die soortnaam niet erg indrukwekkend: je verenpracht wordt tamelijk respectloos omschreven als grauw. Ten tweede, en dat is erger, word je binnenkort misschien wel vogelvrij verklaard.

Volgens een advies van de Faunabeheereenheid Brabant moet het aantal grauwe ganzen in Brabant teruggebracht worden van 25.000 naar 7.500. Boeren zouden er te veel last van hebben. Het is dus oppassen geblazen voor dit impopulaire dier, want volgens de samenwerkende natuurbeheerders moeten alle wettelijke middelen, zoals kogels en vergassing, inzetbaar zijn.

In tegenstelling tot wat men vaak beweert, zijn ganzen helemaal niet dom. Zo zijn ze bijvoorbeeld de uitvinder van het vliegen in V-formatie waarmee ze op ingenieuze wijze collectief een vliegtuig nabootsen en daardoor een opwaartse luchtstroom produceren waarin het comfortabel vliegen is. Ze blijven hun hele leven, dat wel twintig jaar kan duren, trouw aan hun partner. Of dat slim is, weet ik niet, maar lief is het wel. Daarnaast zijn ganzen ook inzetbaar als waakvogel. Bij boerderijen bijvoorbeeld.

In de buurt van vliegvelden worden deze dieren al langer afgeschoten. Hun vlees gaat meestal rechtstreeks naar de destructor. Zonde, moet de Fransman gedacht hebben die onlangs in Gameren werd opgepakt omdat hij vier grauwe ganzen gevangen had. Volgens de Flora- en faunawet waren deze dieren beschermd en was het dus een illegale actie. De stomverbaasde gansjes werden vrijgelaten. Ternauwernood ontsnapt aan de foie gras moeten ze nu een volgende stap zetten op de grillige route van hun ganzenbord. Gedeputeerde Staten is aan zet. Wordt het de kogel, vergassing of halen ze toch vakje 63: een sappig weiland vol met lekkers?

Column Brabants Dagblad, Ingrid Oonincx, 21 april 2016.


bottom of page