top of page
  • Ingrid Oonincx

Voorbij


Herinnert u zich mr. Humphries, mrs. Slocombe, miss Brahms en captain Peacock nog? Ofwel het personeel van warenhuis Grace Brothers uit de tv-serie Wordt u al geholpen? Tussen 1974 en 1985 leefde Nederland mee met deze excentrieke verkopers, die hun warenhuis draaiende hielden alsof het van henzelf was. Intussen maakten ze ruzie, flirtten ze erop los en slijmden ze bij de baas. De mannen droegen een pak, de vrouwen een witte blouse met ruches. Kleding die er geen twijfel over liet bestaan dat zij de experts waren.

Met hun ouwelijke gilletjes, sjaaltjes en stropdassen zien de verkopers van de V&D eruit alsof ze uit de jaren tachtig zijn overgestraald. Ik ken mensen die dat een reden vinden om dit warenhuis te mijden, maar voor mij vormt het juist de aantrekkingskracht ervan. Als ik de V&D binnenstap, word ik blij. Zeker als ik geholpen word door een mrs. Slocombe of een mr. Humphries.

Bovendien, wat is er voor een drukbezette vrouw als ik fijner dan een warenhuis waar je alles in één keer kan kopen? Schoenen, kleding, make-up, boeken, kookspullen. Ik kan er zelfs mijn horloge laten repareren! En het personeel is altijd vriendelijk. Kom daar maar eens om bij de Primark.

Het faillissement van V&D heeft vast vele oorzaken, maar ook wij hebben eraan bijgedragen door steeds meer te kopen via internet. Als er geen doorstart komt, zullen er enorme zwarte gaten in deBrabantse winkelstraten vallen. Gaten die misschien opgevuld worden door grote internationale ketens. Beter zal het er niet van worden, wel ‘goedkoper’.

Tijdens het schrijven van deze column ontdekte ik dat alle hoofdrolspelers van Wordt u al geholpen? inmiddels overleden zijn. Worden we straks nog geholpen, of zoeken we het zelf wel uit?

Column Ingrid Oonincx, Brabants Dagblad 7 januari 2016.

bottom of page