top of page
  • Ingrid Oonincx

Profiteur


Als je er als klant van de voedselbank niet uitziet als een ondervoede paria heb je een probleem. Mensen bekijken je argwanend. Waarom ga je door met roken als je amper eten kunt kopen voor je kinderen? Waarom kom je die goedgevulde dozen ophalen in een auto? Hoezo heb je nog een smartphone? En dan wel naar een voedselbank gaan? Profiteur!

Maar het zou jou ook kunnen overkomen. Door een samenloop van omstandigheden. Stel: Je verliest je baan. Daar word je neerslachtig van. Je partner kan dat niet verdragen en gaat ervandoor met een ander. Dat blijkt een veeleisend type te zijn en daardoor weigert je ex alimentatie voor de kinderen te betalen. Vervolgens kun je de lidmaatschappen van de sportclubs, uitjes en partijtjes niet meer opbrengen en spat je sociale netwerk uit elkaar. Op een dag is je portemonnee leeg en is er niemand over die je helpt. Er resten alleen nog mensen die over je gedrag oordelen.

Misschien dat ik daarom elke week trouw mijn statiegeldbonnetje in de voedselbankcollectebus bij de supermarkt gooi. Hierdoor wordt je bijdrage aan het meest wezenlijke onderdeel van overleven besteed: voedsel dus. Sinds kort is er ook een dierenvoedselbank in Tilburg. De Blije Pootjes is de naam. Er hebben zich al 55 klanten aangemeld. Er is vooral behoefte aan voer, halsbandjes, dierenspeelgoed en manden. “Doe eerst dat beest de deur uit, wordt er vaak gezegd, maar een hond die kwispelt als je thuiskomt, is het laatste wat je wegdoet”, zei de initiatiefnemer in de krant.

Hij heeft gelijk. Daarom hoop ik dat er ook een collectebus voor de dierenvoedselbank in de supermarkt komt. Dan doneer ik het statiegeld van de lege bierflesjes voortaan aan de mensen en dat van de petflessen aan de dieren.

Column Ingrid Oonincx, Brabants Dagblad 3 december 2015


bottom of page