top of page
  • Ingrid Oonincx

IJscoman


Fans van ijscoman Pol zijn de Facebookpagina ‘Polleke moet blijven’ gestart om hem ervan te overtuigen dat hij ondanks de teruglopende klandizie door moet gaan met zijn ronde door Tilburg-Zuid. Weemoedig dacht ik aan de Belgische ijscoman uit mijn jeugd. Zijn ijs smaakte nergens naar, maar zijn vrolijke lokmelodietje zorgde wel voor leven in de straat.

Ook Pol is een Belg. Een buitenlander die naar Nederland komt om geld te verdienen. In de moderne terminologie zou je hem een gelukszoeker kunnen noemen. Een gelukszoeker die van harte welkom is in Tilburg-Zuid. Mooi. Ik zie een oplossing voor de vluchtelingenkwestie/gelukszoekerstsunami (streep door wat niet van toepassing is).

Steeds meer mensen geloven dat bovenstaande groep zal gaan beroven, vechten en/of verkrachten om daarna de Sharia in te voeren. Daarom stel ik een activiteitenprogramma voor in de opvangcentra. Direct na aankomst beginnen de oud-Hollandse spelen. U weet wel: sjoelen, spijkerpoepen, ringsteken en (op) eieren lopen. Daarna komt het echte werk: stroopwafels bakken, schaatsen slijpen, draaiorgels smeren en kroketten in het vet gooien. Uiteindelijk sturen we deze Syrische koekenbakkers en Eritrese kruikenzeikers het land in om zich populair te maken met deze klussen die een diep Hollands sentiment oproepen. Kan haast niet mis gaan.

Waarschijnlijk komt de ijscokar ook vrij, want Polleke meldt in de krant dat hij gevleid is door de actie, maar dat dit niets verandert aan de situatie. Beetje ondankbaar van Pol. Zou een vluchteling eens moeten doen. Die zou meteen een haatpagina op Facebook krijgen. Maar we houden de moed erin. Die paar bij wie het mislukt spelen we de gewoon zwartepiet toe. Is dat probleem ook weer opgelost.

Column Ingrid Oonincx, Brabants Dagblad 8 oktober 2015

bottom of page