top of page
  • Foto van schrijverIngrid Oonincx

NIX is de afspraak


In Brabant worden amper boetes uitgedeeld voor het schenken van alcohol aan jeugd onder de achttien jaar. Het aantal boetes onder betrapte jongeren zelf is ook te verwaarlozen. Is de jeugd echt zo nuchter of is er iets mis met de wet die vanaf 1 juli 2014 bepaalt dat jongeren onder de achttien geen drank mogen kopen?

Ik heb twee jonge zonen die ik naar mijn beste vermogen opvoed. Onder het genot van een glaasje wijn heb ik ze alvast verteld dat ze voor hun achttiende absoluut niets mogen drinken omdat onderzoek heeft uitgewezen dat alcohol schadelijk is voor hun onvolgroeide hersenen. Dat ik ze daarbij niet recht in de ogen kan kijken is een klein probleempje.

Vanaf mijn twaalfde mocht ik elke zondag naar de jeugdsoos in een dorp verderop. De meisjes dronken fris en gingen dansen, de jongens hingen aan de bar en dronken bier. De kastelein keek goedkeurend toe. Op mijn veertiende begon ik met bessenjenever met 7 Up en Pisang Ambon met jus d’orange. Vanaf mijn vijftiende werd dat bier en wijn, op vakantie aangevuld met gin tonic of cuba libre. Ik drink nog steeds alcohol. Met mate. Na een dag hard werken is een glas wijn heerlijk.

Tegenwoordig ben je een kindermishandelaar, of minstens een ma Flodder, als je je kinderen voor hun achttiende alcohol laat drinken. Ik wil de voortijdige afbraak van de kostbare hersencellen van mijn nageslacht absoluut niet op mijn geweten hebben. NIX is de afspraak!

Maar dat voortschrijdende inzicht zet me wel aan het denken. Want ondanks die miljoenen hersencellen die ik voor mijn achttiende verloren moet hebben, lukt het me nog prima om op redelijk niveau in de maatschappij te functioneren. Potverdorie! Ik had de nieuwe Einstein kunnen zijn!

Column Ingrid Oonincx in het Brabants Dagblad van 6 augustus.

bottom of page