top of page
  • Ingrid Oonincx

Loeien


Je hebt een grote doos oordoppen op je nachtkastje staan. Je moet er tenslotte iets voor over hebben om in het centrum te wonen. En zeg nou zelf: wat kost het voor moeite om die dopjes even in te doen als de kroegen leegstromen en er twintig asobakken met trommelvliezentergende kermishousebeat voorbij racen?

Dat je vervolgens toch weer klaarwakker bent is een beetje jammer, maar meestal ga je dan uit bed voor een potje patience, een chocomel met een flinke scheut rum of een klaagsessie op het anonieme lotgenotenforum ‘Ban De Horeca Uit Het Centrum!’ dat je samen met je buurman hebt opgericht.

Ik begrijp best dat je af en toe een beetje droevig bent. Als zelfs de telefoniste van de politie al begint te zuchten als ze je naam hoort, weet je dat het zinloos is. Ze zegt dat geluidsoverlast erbij hoort als je in het centrum woont, maar die troela hoeft niet elk weekend naar dronkenlappenserenades te luisteren of kreunende puberstelletjes met een luchtbuks uit haar achtertuin weg te jagen.

Als je in het holst van de nacht naar de langzaam wegtikkende minuten op de klok luistert, vraag je je af waarom je zo nodig in het centrum moest gaan wonen. Was het omdat dat prachtige huis zo goedkoop was? Was het omdat je ooit zelf graag naar het café ging? Of was het om een statement te maken naar je oude studievrienden die kozen voor een saaie eengezinswoning in een wijk waar een werelds type als jij nog niet dood gevonden wou worden. Inmiddels zou je een moord plegen voor een woning in zo’n buurt, maar niemand wil je huis kopen.

Toen het laatste sprankje hoop allang verdwenen was, kreeg je een aanbod dat te mooi leek om waar te zijn. Een huizenruil. Hij in jouw horrorpand. Jij in een gemoedelijke buitenwijk naast een kinderboerderij. Een droomscenario. Nadat je de verhuisdozen had uitgepakt, hoorde je het… Het was onverdraaglijk.

Ja, zo moet het gegaan zijn bij de persoon die de kinderboerderij in Zaltbommel vorige week bedreigde omdat de nieuwe kalfjes te hard loeiden. Dat kan niet anders.

(Column Ingrid Oonincx, Brabants Dagblad 28 mei 2015)

bottom of page