© Copyright 2017 Ingrid Oonincx

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W

Geprikkeld

July 7, 2017

Voor een Tilburger is het als vloeken in de kerk, maar ik haat de kermis. En dan heb ik het nog niet eens over het risico dat een gehaaste kermisklant vergeet een essentieel schroefje aan te draaien bij de achtbaan. Nee, ik heb het over de zee van flikkerende lichten, over de piepjes en bliepjes, over de weeïge geur van suikerspinnen, het hysterische gegil van pubers, de onvermoeibare aanprijzingen van de kermisexploitanten, de mensenmassa én over het feit dat je nooit iets wint bij de grijpmachine, hoeveel geld je er ook instopt.

Maar het allerergste is de kermismuziek. Alle subtiliteit is eruit gefilterd, zodat er alleen nog emotieloze, flinterdunne Barbiestemmetjes overblijven die de opgevoerde staccatobeat proberen te overschreeuwen. Gecombineerd met de hoogste volumestand pompt dit recept het adrenalinegehalte van de kermisbezoekers tot ongekende hoogte. Bij mij gaat het ver over mijn tolerantiegrens.

 

Wat voor de één een visueel en auditief spektakel is voor de ander te veel van het goede. Zodra de kermiswagens in de Tilburgse straten verschijnen, gaan wij dus meestal op vakantie. Maar nu heb ik Blauwe Zondag ontdekt. Op 23 juli worden tussen 12 en 14 uur alle geluiden uitgezet en de lichten gedimd. Dit geniale idee komt van Gijs Franken, die kermisbezoek mogelijk wil maken voor mensen met autisme. Ook kermisfans met epilepsie en niet aangeboren hersenletsel hebben baat bij dit prikkelarme initiatief.

 

Zij zijn niet de enigen. Een griezelfilm zonder geluid is minder eng. De pure kermiservaring die Blauwe Zondag biedt zal voor veel mensen een verademing zijn. Ik voorspel een grote toeloop. Maar zo’n publiekssucces als Roze Maandag moet Blauwe Zondag natuurlijk niet worden. Dat geeft weer te veel prikkels.

 

Column Ingrid Oonincx, gepubliceerd in het Brabants Dagblad van 6 juli 2017

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 Eerdere blogs: 

June 20, 2019

December 16, 2018

August 9, 2018

October 20, 2017

October 12, 2017

October 6, 2017

Please reload

 zoeken op tags: 
ingrid oonincx 

 

Ingrid Oonincx schreef de thrillers Pretty Boy, Medicijn, Sluipweg, Botsing en Nickname.

Daarnaast is Ingrid actief als columnist en tekstschrijver.

 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival