© Copyright 2017 Ingrid Oonincx

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W

Bom

April 21, 2017

U kent vast wel zo’n type dat voor elke gebeurtenis een bijpassend citaat paraat heeft. Deze citatenkoningen zijn er in allerlei categorieën. Het varieert van fans van Cruijffiaanse uitspraken zoals ‘Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie, dan met de visie van een ander’ tot aanhangers van moeilijke filosofen als Heidegger die quasinonchalant zinnen declameren als ‘Waarom bestaat er iets en waarom niet niets?’ waarover jij vervolgens de hele nacht ligt te piekeren.

 

 

 Filmcitaten worden door een wat breder publiek opgepikt. Wie zegt er nooit:’ I’ll be back’ (The Terminator), ‘Houston we have a problem’ (Apollo 13) of ‘May the force be with you’ (Star Wars). Het is gewoon lekker om met een goed citaat lastige situaties uit de weg te gaan of er een leuke, ontspannen draai aan te geven.

 

Zo ging het vast ook met de man die vorig jaar in de Gall & Gall filmscenes aan het citeren was. Een van die zinnen was: 'There's a bomb in the building and it will go off in 22 minutes.’ Waarschijnlijk volstrekt onschuldig, maar een medewerkster vertrouwde het niet en sloeg groot alarm. Het hele winkelcentrum werd ontruimd. Paniek en sensatie tegelijkertijd, want een terroristische aanslag hadden we in Tilburg nog nooit gehad.

 

Uiteindelijk bleek het vals alarm te zijn. Het was een bewijs dat het in deze overspannen tijd niet handig is om je filmcitatenkennis in het openbaar te etaleren. Toch vond ook de politierechter het een overdreven reactie, want hij sprak de citatenkoning vrij. Van geluk viel de filmkenner zijn ‘meesteradvocaat’ om de hals. Eind goed, al goed. Of toch niet? Nieuwsgierig geworden naar de betreffende film begon ik te googelen. Citaat onvindbaar! Hebben ze de boel toch voor de gek gehouden.

 

(Column gepubliceerd in het Brabants Dagblad van 20 april 2017)

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 Eerdere blogs: 

June 20, 2019

December 16, 2018

August 9, 2018

October 20, 2017

October 12, 2017

October 6, 2017

Please reload

 zoeken op tags: 
ingrid oonincx 

 

Ingrid Oonincx schreef de thrillers Pretty Boy, Medicijn, Sluipweg, Botsing en Nickname.

Daarnaast is Ingrid actief als columnist en tekstschrijver.

 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival