© Copyright 2017 Ingrid Oonincx

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W

Wielrennen

April 14, 2017

Voordat jullie gaan roepen dat ik er niets van begrijp, wil ik dat jullie weten dat ik de dochter van een fanatieke wielrenner ben. Veertig jaar lang koerste mijn vader over het Brabantse platteland. Twee dagen voor zijn dood zag hij Wout Poels Luik – Bastenaken – Luik winnen. Dat was de laatste keer dat ik hem zag glimlachen. Ik denk dat hij jammer vond dat ik ging hardlopen in plaats van fietsen, maar hij moedigde me net zo fanatiek aan.

 

 

Mijn vader wist dat goed materiaal essentieel is in de wielersport. Hij had een peperdure fiets, kekke outfit en een snelheidsbevorderende helm. Net als jullie stormde hij als een dartel veulen naar buiten als het eerste lentezonnetje zich aandiende.


Ik weet dat jullie stuk voor stuk doodgoeie lieverds zijn, maar in een peloton zijn jullie niet te harden. Natuurlijk heeft dat te maken met voorwaartse snelheid, groepsprocessen en angst voor valpartijen, maar is dat een reden om nietsvermoedende mensen overhoop te rijden die net als jullie dolblij zijn om na de lange winter eindelijk weer buiten te komen?
 

Jullie denken dat jullie alles onder controle hebben als jullie als een op hol geslagen kudde bizons over het asfalt denderen, maar soms vergeten jullie dat er ook andere weggebruikers zijn. Ouderen die hun elektrische fiets amper de baas kunnen, wandelaars die willen relaxen en hardlopers zoals ik.
 

En als jullie dan met een snelheid van 40 kilometer per uur heel hard naar me schreeuwen omdat ik niet onmiddellijk in de berm spring, dan ben ik wel een beetje boos. Want als ik terugroep dat jullie zelf normaal moeten doen, horen jullie me niet meer omdat jullie allang voorbij zijn. En daarom zeg ik het maar in deze column: die openbare weg is ook van mij.

 

Column, gepubliceerd in het Brabants Dagblad van 13 april 2017

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 Eerdere blogs: 

June 20, 2019

December 16, 2018

August 9, 2018

October 20, 2017

October 12, 2017

October 6, 2017

September 29, 2017

Please reload

 zoeken op tags: 
ingrid oonincx 

 

Ingrid Oonincx schreef de thrillers Pretty Boy, Medicijn, Sluipweg, Botsing en Nickname.

Daarnaast is Ingrid actief als columnist en tekstschrijver.

 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival