© Copyright 2017 Ingrid Oonincx

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W

Twee klikken

February 23, 2017

Op de social media zijn de kleuren vaak fel en vrolijk. Iedereen is blij, knap en geslaagd. Daar steekt het gewone leven maar flets bij af. Dat stylen van je leven lijkt onschuldig vermaak, maar de eerste burn out gevallen zijn al gesignaleerd. Ook in de digitale wereld valt het niet mee om een perfect imago op te bouwen. Er zijn altijd kapers op de kust. Zo kun je te maken krijgen met types die ongevraagd foto’s van jou openbaren.

 

 

De digitalisering heeft de grenzen tussen privé en openbaar flinterdun gemaakt en voor het gebruik van de social media is geen diploma vereist. Een screenshot van een sexy foto in een privébericht staat in twee klikken op Instagram. En ook al kijkt de hele wereld heus niet mee, soms voelt het wel zo en doe je in je wanhoop onherstelbare dingen. Als je jong bent en alles voor het eerst meemaakt, lijken gebeurtenissen soms onoverkomelijk. Helaas hoor je steeds vaker over jongeren die in hun wanhoop over een naaktfoto zelfmoord plegen.


Lessen mediawijsheid zijn harder nodig dan ooit, maar stevige lessen ethiek ook. Ik mocht een blik werpen op een groepsapp van middelbare scholieren. Het ging er lomp en respectloos aan toe. Niet alleen hun digitale vaardigheden zijn nog niet volgroeid, ook aan hun sociale vaardigheden mag gewerkt worden. Afgelopen week vormden de foto’s die jongeren uit Oss met hun telefoon van een zelfmoordenaar bij het spoor maakten, daarvan een treurig voorbeeld. Was het sensatiezucht? Stoerdoenerij? Of konden ze de gevolgen van hun foute ‘grap’ niet overzien?

 

We leven in een tijd waarin ons gezond verstand de technische mogelijkheden amper kan bijbenen. In twee klikken kun je dader of slachtoffer worden. Toch maar even tot tien tellen voordat je iets deelt?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 Eerdere blogs: 

June 20, 2019

December 16, 2018

August 9, 2018

October 20, 2017

October 12, 2017

October 6, 2017

Please reload

 zoeken op tags: 
ingrid oonincx 

 

Ingrid Oonincx schreef de thrillers Pretty Boy, Medicijn, Sluipweg, Botsing en Nickname.

Daarnaast is Ingrid actief als columnist en tekstschrijver.

 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival