© Copyright 2017 Ingrid Oonincx

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W

Zware jongens

December 1, 2016

In de Verenigde Staten worden ze de Beagle Boys genoemd, in Colombia Los Chicos Malos en in Frankrijk Les Rapetou. In Nederland heten ze gewoon de Zware Jongens en als deze brandkastkrakers niet in de gevangenis van Duckstad zitten, is hun voornaamste bezigheid het inbreken in het geldpakhuis van Dagobert Duck. De Zware Jongens zijn te herkennen aan hun boevenmasker, oranje trui en het nummer op hun borst. Vaak hebben ze inbrekersgereedschap bij zich, zoals haaksleutels, breekijzers, pistolen of handige machines zoals de kluiskraker.

 

 

Aangezien de Donald Duck het populairste mannenblad van Nederland is en er al vele generaties mee opgegroeid zijn, is het zomaar mogelijk dat de Zware Jongens voor sommige lezers een voorbeeldfunctie zijn gaan vervullen. Rondom hun avonturen hangt een ouderwets soort romantiek: broederschap, inventiviteit en er vallen nooit doden.

Inbreken is nog steeds een veelvoorkomend ambacht. Wellicht is de beroepsgroep zelfs uitgebreid sinds de spaarrente en het vertrouwen in de banken is gedaald. Het idee dat er in woonhuizen, net als vroeger, weer contant geld in oude sokken te vinden is, kan aantrekkingskracht uitoefenen op types die net als de Zware Jongens meer heil zien in inbreken dan in werken.

 

Gelukkig voor ons heeft de gemeente Tilburg iets bedacht om inbrekers te ontmoedigen. Iedereen die meer dan één keer aangehouden wordt met inbrekersgereedschap op zak riskeert voortaan een dwangsom van 2.500,- die bij herhaling oploopt tot 10.000,-. Hoe de politie denkt deze potentiele inbrekers te gaan herkennen? Waarschijnlijk aan hun boevenmaskers en oranje truien met nummers erop. Een lichtpuntje voor ons: In de Donald Duck loopt het altijd slecht af voor de Zware Jongens.

 

Column Brabants Dagblad, Ingrid Oonincx, 1 december 2016

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 Eerdere blogs: 

June 20, 2019

December 16, 2018

August 9, 2018

October 20, 2017

October 12, 2017

October 6, 2017

Please reload

 zoeken op tags: 
ingrid oonincx 

 

Ingrid Oonincx schreef de thrillers Pretty Boy, Medicijn, Sluipweg, Botsing en Nickname.

Daarnaast is Ingrid actief als columnist en tekstschrijver.

 UPCOMING EVENTS: 

 

10/31/23:  Scandinavian Art Show

 

11/6/23:  Video Art Around The World

 

11/29/23:  Lecture: History of Art

 

12/1/23:  Installations 2023 Indie Film Festival